środa, 29 października 2014

DZIŚ KULINARNIE BUŁECZKI CZOSNKOWE

Ponieważ blog ma w tytule świat robótek i kulinariów. to musi stać się zadość nazwie i dziś pochwalę się pysznymi bułeczkami czosnkowymi.
W czasie przygotowania i pieczenia pięknie pachnie w całym domu i pomimo użytej dużej ilości czosnku, nie są one przeczosnkowane. Dodam że są to jedne z bardziej lubianych bułeczek  w moim domu, kuszą smakiem i zapachem idealne są nawet jak dodatek do zup np. zupy z soczewicy


Zrobię dziś coś czego raczej tu nie robię i podam wam przepis :-)

BUŁKI CZOSNKOWE ZWANE ZIELONYMI

400 ml mleka
50 dkg mąki pszennej
3 dkg drożdży
12 ząbków czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka lubczyku
1 łyżka suszonej natki
2 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli

Przygotowanie:
Zagotować ok 300 ml mleka. Czosnek obrać i przecisnąć do gorącego mleka. Pogotować na małym ogniu 15 minut i albo po ostudzeniu zmiksować albo odcedzić w zależności jak kto woli.

Drożdże rozrobić z cukrem i mąką i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę dodać kolejno wszystkie składniki oprócz oleju i dodać mleko z czosnkiem ale stopniowo by nie było za rzadkie-wiadomo każda mąka jest inna. Wyrobić elastyczne ciasto i pod koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze troszkę powyrabiać aby się nie kleiło. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość wyrobić je ponownie i podzielić na okrągłe bułeczki które układać w odstępach na blaszce z papierem do pieczenia. Następnie każdą bułeczkę ponacinać i posypać solą-najlepiej grubą- odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcie.
Piekarnik troszkę podgrzać włożyć bułeczki i piec do uzyskania złotego koloru ok 20-30 minut.
Wyjąć na metalową kratkę i ostudzić. 
Smacznego 

Bułeczki długo zachowują świeżość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz